Javnim ličnostima će biti zabranjeno reklamiranje igara na sreću

13. oktobar 2024 – Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o oglašavanju je u toku, a nama je privukla pažnju izmena člana 56, koji će pogoditi mnoge kladionice. Naime, u stavu 5 člana 18 izmena stoji da je zabranjeno oglašavanje posebnih igara na sreću “učestvovanjem javnih ličnosti, kao što su muzičari, glumci, sportisti, političari, umetnici, influenseri i učestvovanjem svih drugih osoba koje imaju mogućnost da utiču na kupovne odluke drugih zbog svog stvarnog ili pretpostavljenog autoriteta“.

Malo utisak kvari izuzetak, s obzirom da ogroman broj naših klubova za sponzore ima kladionice, da im njihovi nazivi stoje na dresovima, pa i u zvaničnim imenima, kojima se oglašavaju. Jer, ograda te izmene, u narednom stavu,  glasi da su izuzetak: „aktivni sportisti sportskih klubova i sportskih društava koja sponzorišu priređivači igara na sreću koji se oglašavaju“.  Ostaje ono da, recimo, četvorka fudbalera u dresovima Zvezde i Partizana iskoči pred utakmicu reklamirajući kladionicu, koja je, uzgred, sponzor cele lige i zvanično joj dopunjava ime.

Pri tome, očigledno ćemo i dalje gledati klubove, pogotovo košarkaške, koji se zovu Partizan Mozzartbet, Crvena zvezda Meridianbet, FMP Soccerbet, Borac Mozzart, Mladost Maxbet, Dynamik Balkanbet… Izgleda da ne može sve odjednom, klubovi imaju, verovatno, aktuelne ugovore, a zakonopisac nije hteo da i njih baci na trošak države, kad mogu da ih sponzorišu kladionice. Ili…

Ali, kladionice će i dalje moći da sponzorišu tzv. društveno odgovorne akcije s tim da je, kako se navodi u izmeni: „dozvoljeno da priređivači igara na sreću istaknu svoj logo/logotip“ ali „bez pozivanja na učešće u igrama na sreću.”

Samo još da počnu da plaćaju porez…

Ilustracija: Basketball Sphere

Skorašnji članci

error: Content is protected !!